Fiscaal doorgelicht: bloemstukken

De lente is in het land, de mooie bloei stimuleert mensen des te meer om een bloemstuk aan te kopen om hun bedrijfsruimte of een kennis te verrassen met een mooi bloemstuk. In veel van deze gevallen vraagt men bij aankoop van een bloemstuk een factuur. Maar hoe moet deze factuur nu juist opgemaakt worden om zo voordelig mogelijk te kunnen genieten van deze onkost?

Als men kijkt naar de vennootschapsbelasting en personenbelasting springen er direct twee mogelijke kostenposten in het oog. Heel wat mensen boeken een bloemstuk ofwel op gelegenheidsgeschenk ofwel op de rekening versiering bedrijfslokaal. Toch zijn er grote verschillen tussen beide rekeningen die wel degelijk een fiscale impact hebben.

Als men spreekt over een gelegenheidsgeschenk is deze kost maar fiscaal aanvaard voor 50%. Dit maakt dat een bloemstuk van bv. 100,00 euro maar fiscaal aanvaard wordt voor 50,00 euro. Ook heeft de aankoop van een gelegenheidsgeschenk beperkingen op het gebied van BTW. De wetgeving van BTW concludeert wanneer een geschenk hoger is dan 50,00 euro (exclusief BTW), dan mag je de BTW niet in aftrek brengen. Een ander voorbeeld dat hier veel aan bod komt is het voorbeeld met de flessen wijn. Koop je een doos wijn aan en die een waarde heeft van bv. 70,00 euro dan is de BTW op deze wijn niet aftrekbaar. Maar koop je bv. 10 flessen wijn voor dezelfde totaalprijs die individueel vermeld staat op de factuur dan is de BTW wel aftrekbaar.

Opgelet! wanneer een gelegenheidsgeschenk voor een “zakenrelatie” hoger is dan 125,00 euro, dan moet er voor dit geschenk een fiche 281.50. Dit betekent dat het geschenk volledig belastbaar wordt bij de verkrijger van het geschenk. Ten gevolge van dit is het gelegenheidsgeschenk echter volledig aftrekbaar als een beroepskost in plaats van de vooropgestelde 50% fiscale aftrekbaarheid.

Zoals je ziet zijn er heel wat beperkingen wanneer je een bloemstuk of ander geschenk boekt via gelegenheidsgeschenken. Dit maakt het des te interessanter om voor een bloemstuk of een stuk decoratie te kijken naar de rekening versiering bedrijfslokaal. Het is nu zo dat deze rekening echter geen beperkingen heeft. Het bloemstuk mag van wijze 150,00 euro kosten het zal volledig fiscaal aanvaard worden.

Voor deze rekening te gebruiken is het echter belangrijk dat de factuur van de bloemist geen vermelding maakt van een geschenk. Met een simpele vermelding van bloemstuk is deze factuur perfect geldig om als versiering bedrijfslokaal aanschouwt te worden. Zodra er een vermelding is van een geschenk of een vermelding van een opening van een winkel is het stuk enkel nog mogelijk om te boeken op de rekening gelegenheidsgeschenken wat op zijn beurt minder fiscaal aantrekkelijk is.