Autokosten: beperktere aftrekbaarheid voor milieuonvriendelijke wagens vanaf aanslagjaar 2021

Met ingang van aanslagjaar 2021 (boekjaar dat ten vroegste ingaat op 1 januari 2020) wordt de aftrekbaarheid van autokosten in de vennootschapsbelasting strenger. Sinds 2008 waren alle kosten met betrekking tot personenwagens en wagens voor dubbel gebruik  (met uitzondering van de interesten op leasing- of rentingcontracten) fiscaal aftrekbaar in functie van de Co-2 uitstoot  van de wagens aan de hand van twee tabellen, één voor benzinemotoren en één voor dieselmotoren.   De brandstofkosten waren, ongeacht de Co2- uitstoot van de wagen, steeds aftrekbaar aan 80 %.

Vanaf 1 januari 2020 zal de aftrek van autokosten gebeuren aan de hand van volgende formule:

            Aftrekpercentage = 120 % – (0,5 x coëfficiënt x aantal gram Co2 per kilometer)

Coëfficiënt :

  • 1,00 voor dieselmotoren en dieselvarianten (dieselhybride)
  • 0,95 benzine, LPG, biobrandstof, elektrische motor
  • 0,90 aardgasmotor van minder dan 12 fiscale pk

Dit zal leiden tot minimaal 50 % en maximaal 100 % aftrekbaarheid, behoudens voor wagens waarvan de  Co² uitstoot groter of gelijk aan 200 gram. In dat geval is slechts 40 % aftrekbaar (dus zonder toepassing van voornoemde formule).

Deze aanpassingen zullen in concreto leiden tot een aanzienlijke inperking van de aftrekbaarheid van de autokosten voor milieu-onvriendelijke wagens , zoals blijkt uit volgende voorbeelden:

Voorbeelden                Co2 uitstoot               Oude regeling Aftrekpercentage  ajr.2021

Dieselwagen                40 gram                      100 %              100 % (= 120 – 20)

Benzinewagen             60 gram                      100 %              91,5 % (= 120- 28,5)

Benzinewagen             120 gram                    80 %                63,0 % (=120 -57)

Dieselwagen                180 gram                    50 %                50,0 %  (i)

(i) 120 -90 = 30, maar opgetrokken naar het minimumpercentage van 50 %

Doordat de brandstofkosten niet langer aan een uniform aftrekpercentage van 75 %, maar gekoppeld worden aan een wagen, zal de administratie nog toenemen.  Een globale schatting is niet toegestaan. 

De nieuwe regeling is toepasselijk voor alle wagens, zowel nieuwe, tweedehandse als het rijdende wagenpark op het tijdstip van de inwerkingtreding.

Deze regeling is eveneens van toepassing in de personenbelasting, meer bepaald voor zij die winsten genereren (bv. handelaars) en baten ontvangen (bv. vrije beroeper).  behalve voor wagens die aangekocht werden voor 1 januari 2018 ; met “aangekocht” bedoelt de wetgever een gedateerde en ondertekende bestelbon of een getekende leasingovereenkomst.  Voor deze wagens blijft de aftrekbaarheid steeds minimaal 75 %, zelfs wanneer voornoemde formule tot een lager percentage zou leiden.

De CO2-uitstoot wordt bepaald tijdens de homologatieprocedure van het type wagen. Er zijn twee meetmethodes: de NEDC-procedure (New European Driving Cycle) en de nieuwe WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure). De WLTP vervangt stapsgewijs de oudere NEDC-procedure.

De NEDC-waarde kan men terugvinden op het gelijkvormigheidsattest in vak 49.1. of via de website van Ecoscore Het is belangrijk dat u op het gelijkvormigheidsattest kijkt en niet op het inschrijvingsbewijs.

Voor voertuigen met twee CO2-uitstootgehaltes (WLTP en NEDC), mag tot en met 31.12.2020 met de NEDC-waarde rekening worden gehouden voor de berekening van het voordeel van alle aard.


De specifieke regels inzake hybridewagens komen in een afzonderlijke bijdrage aan bod.

U kan bij ons kantoor terecht voor verdere informatie,  of bijstand bij vragen omtrent de autofiscaliteit.